Een kokosnoot kopen

Wilt u een kokosnoot kopen, dan moet u weten hoe u een bedorven noot er uitziet.

Ik kan kokosnoten een jaar bewaren op een droge plek met een harde, stenen ondergrond, maar de noten in uw supermarkt hebben een lange reis gemaakt voor ze daar aankwamen - en er worden wel eens bedorven noten aangeboden.
Een goede noot voelt zwaar aan. Schudt u hem, dan moet er water klotsen. Hoe meer water, hoe jonger de noot.

Het duurt ongeveer een jaar voor een noot rijp is - en dan is er bijna geen water meer over.

Heel jonge kokosnoten bestaan voor 95 procent uit water en het vruchtvlees is zacht en gemakkelijk uit te lepelen. Met name deze noten worden in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt voor de reiniging van darmen en urinewegen.

In Suriname gebruiken zwangere vrouwen deze noten niet Ė hun ongeboren kind kan ook uitgedreven worden.

De half volwassen kokosnoot heeft minder vlees en meer water dan een volwassen noot. Hoe minder water - hoe meer volwassen de noot - hoe minder geschikt het vruchtvlees is.

Meestal wordt de noot aangeboden als een harige of vezelige bol, omdat de buitenste schil al verwijderd is. Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers vonden dit op een apenkop lijken, coco in het Spaans. Kokosnoot is een verbastering van 'apenkoppennoot'.

Kijk naar de ogen.

De ogen moeten schoon zijn en droog met een wittige kleur. Hoe grijzer de ogen, hoe ouder de noot. Vaak zit er een bruin, droog kapje op. Dit kunt u gemakkelijk weg te krabben met uw nagel. Er zitten drie strepen bij de ogen en ook deze moeten schoon en droog zijn.

Dit zijn de plekken waar schimmels naar binnen kunnen trekken. Is dit niet het geval? Laat de noot dan maar liggen. Hij is waarschijnlijk bedorven.

Kokosolie kopen

De kwalificatie biologisch of organisch vertelt niets over de kwaliteit van de kokosolie in de fles. Het geeft alleen aan dat de grondstoffen waarmee het eindproduct gemaakt is aan bepaalde eisen voldoen.

Kokosnoten zijn altijd natuurlijk en onbespoten.

Kokosbomen hebben van zichzelf een licht insectenwerende werking. Er zijn geen pesticiden nodig voor de teelt van kokosnoten. De kwalificatie 'virgin' olie betekent niets anders dan dat de betreffende olie afkomstig is van de eerste persing.

Waar het om gaat en wat de kwaliteit van het eindproduct bepaalt, is de manier waarop de olie geproduceerd wordt.

Bij wet milling wordt de olie met behulp van water uit het vruchtvlees geperst. Bij deze methode blijven alle bestanddelen van de olie behouden.

Bij een andere traditionele manier wordt het vruchtvlees snel gedroogd met behulp van minimale hitte en daarna wordt de olie eruit geperst.Ook hier blijft de olie alle gewenste eigenschappen van het natuurproduct behouden.

CommerciŽle kokosolie wordt gemaakt van kopra, het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Het drogen gebeurt met grote hitte of met chemicaliŽn. Hierdoor is de olie die er uit geperst wordt, niet 'schoon' en niet geschikt voor consumptie.

Zij wordt geraffineerd, gebleekt en op smaak gebracht met behulp van nog meer chemicaliŽn voordat ze klaar is voor de handel.

Het verschil in geur, smaak en werking met de traditioneel geperste olie is enorm. Toch mag deze olie verkocht worden als organisch en virgin.

Wilt u de wonderbaarlijke werking van dit natuurproduct ervaren en heeft u geen mogelijkheden om zelf kokosolie te maken, dan is het belangrijk om hoogwaardige kokosolie te kopen.

Ignit Bekken, april 2003, De Ware Tijd, Suriname

Home

Barf-natuurlijk home


Barf en supplementen

De basis supplementen

Vitamines en mineralen

Vezels en koolhydraten

Biergist

Colostrum

Levertraan

Kelp en alfalfa

Eiwitten en knoflook

Appelazijn - wondermiddel of hype

EssentiŽle vetzuren

Kokos


dieetvoeding