Kokosolie en gezondheid

Kokosolie heeft jarenlang slechte publiciteit gekregen door toedoen van Noord Amerikaanse consumenten organisaties en de lobby van de bakolie industrie.

In 1988 gaf het 'Centre for Science in the Public Interest' een boekje met de title Saturated Fat Attack uit. Volgens Mary Enig. Ph.D. zat het boekje vol fouten: "Fouten in de biochemische beschrijving van vetten en oliën en de bestanddelen van veel producten klopen ook niet."




Volgens Dr. C. Everett Koop is de bangmakerij rond kokosolie dom en dwaas: "Om nog maar te zwijgen over het gebruik van consumentengroepen die het grote publiek terroriseren over iets dat niet bestaat."

In de jaren 1970 verzamelden onderzoekers gegevens over ratten die gevoerd werden met gehydrogeniseerde kokosolie. Ze kwamen tot de conclusie, dat deze olie zorgde voor verhoogde bloedcholesterol.

De conclusie was onjuist. Door hydrogenisatie ontstaat een giftige molecule die de vetzuren vervormt en verandert in schadelijkie transvetten. Transvetten zijn de gemuteerde vormen van natuurlijke vetten die de celfuncties verstoren, wanneer ze onderdeel zijn van de celwand.

Kokosolie en laurinezuur

Onderzoeken van de afgelopen decennia hebben laten zien dat kokosolie goed is voor de gezondheid. Daarmee worden de fouten van voorheen gecorrigeerd.

Laurinezuur, het belangrijkste vetzuur van kokos, wordt al lang erkend in de zeep- en ceosmetica-industrie om zijn unieke eigenschappen.

Nu wordt laurinezuur ook erkend om haar unieke eigenschappen in de voeding op het gebied van de antivirale en antibacteriële werking.

Ongeveer 50 procent van de vetzuren in kokos bestaan uit laurinezuur. Het zit ook in moedermelk en beschermt het lichaam tegen besmettingen met ziektes.

Daar komt nog bij dat kokosolie 3.910 Kc per 450 gram bevat – tegen 4.010 in soya- en maïsolie. (Enig: Know your fats)

Kokosolie in de voeding

Kokosolie heeft een unieke smaak en kan heel lang bewaard worden. Er zitten minder Kc in dan in andere oliën en er is minder van nodig bij het bakken en braden.

U kunt boter, bakvet en reuzel vervangen door driekwart van de hoeveelheid kokosolie.

Nu het verplicht is om op het etiket te vermelden hoeveel transvetten een olie bevat, kan kokosolie weer concurreren met de andere oliën en vetten en zijn plaats in de levensmiddelenindustrie heroveren.

Ik gebruik kokos al jaren in de voeding van mijn honden.