Etensresten: tafelresten en keukenresten
Iedereen is het er wel over eens dat honden al eeuwenlang – vanaf het begin van de domesticatie – gevoerd zijn met het afval van de mens. Het voeren van tafelresten wordt ook geaccepteerd door prominente schrijvers over rauwe voeding zoals Tom Lonsdale, Ian Billinghurst en Mogens Eliasen.
In zijn boek Work Wonders adviseert Tom Lonsdale om je gezonde verstand te laten werken bij het gebruik van gekookte of rauwe groente in de voeding van je hond.
Ze moeten gepureerd worden om ze eetbaar te maken: "Je moet geen meloenschillen of de buitenste bladeren van een artisjok of sinaasappelschillen voeren. Af en toe een paar lepels ijs of gebak kan geen kwaad, maar het is beter om niet te veel zetmeelrijke, suikerhoudende voeding te voeren."
Hij vindt dat tafelresten, gekookt of rauw, kunnen zorgen voor welkome calorieën, sporenelementen en micro voedingstoffen in de voeding, maar waarschuwt voor bepaalde zaken.
Zoals te veel groente, botten zonder vlees, zetmeelrijke voeding - en uien, knoflook, fruitpitten, melk, chocola en mineralen- en vitaminesupplementen.
Zijn advies in De voedingsrichtlijnen: "Naar het schijnt doen tafelresten geen kwaad en kunnen ze zelfs goed zijn, op voorwaarde dat ze geen groot deel van de voeding uitmaken."
Hij adviseert maximaal een derde van de voeding van honden en minder voor katten te laten bestaan uit tafelresten.
Ian Billinghurst brengt ons in zijn boek Give Your Dog A Bone (1993) terug naar 40-60 jaar geleden, toen honden het heel goed deden op de etensresten van mensen en botten en vleesafsnijdsels van de slager: "Onze honden zijn niet veranderd. We kunnen nog steeds terug naar dat menu, maar nu met veel meer kennis over de voedingswaarde.
De resten kunnen wel veranderd zijn. Tegenwoordig zit er waarschijnlijk veel meer ongezond junk food in dan toen."
Hij adviseert om een snelle inschatting te maken van wat er in de tafelresten zit en te zorgen voor een goede aanvulling van de rest van de maaltijd. "Een balans", benadrukt hij, "die je liever niet moet zoeken bij elke afzonderlijke maaltijd."
Zijn slechtste scenario bestaat uit tafelresten met vet afsnijdsels, jus en koolhydraatrijke groente. Deze gekookte voeding levert alleen energie: "De hond krijgt de waardevolle voedingstoffen van de rauwe voeding niet binnen.
Er zitten ook te weinig eiwitten in, waarschijnlijk te weinig essentiële vetzuren en zeker niet voldoende mineralen en vitamines."
Mogens Eliasen besteedt weinig aandacht aan tafelresten in zijn boek Rauwe voeding voor honden – het ultieme naslagwerk voor hondenbezitters. Hij maakt er in de vele menuvoorbeelden wel gebruik van.
Om uitleg gevraagd, ligt hij toe: "Ik zie geen enkel probleem bij etensresten, die bestaan uit vet, kraakbeen en botten met wat vlees er aan, die je wegsnijdt van het vlees dat je voor jezelf klaarmaakt. Ze kunnen rauw aan de hond gevoerd worden. Dan is het gewoon onderdeel van de rauwe voeding.
Je kunt ze beter keukenresten noemen, want ze ontstaan tijdens de voorbereidingen van je eigen eten. De meeste mensen denken bij tafelresten aan wat overblijft na hun maaltijd: gekookt voedsel met af en toe wat sla of andere groente.
Meestal weinig vlees – als er al wat in zit – maar wel koolhydraatrijke groente, gekookte granen en veel jus met verhit vet. Dat is net zo ongezond voor je hond als voor jou."
Voor hem is het geen probleem om keukenresten te gebruiken in de voeding van de hond. De voedingswaarde is goed en ze zijn gemakkelijk in te delen in het voerplan.
Hij raadt iedereen aan om voorzichtig te zijn bij de gewone tafelresten: "De voedingswaarde is meestal veel lager. Toch kunnen er ook voedingstoffen in gekookte groente zitten die de hond beter kan benutten, vooral mineralen."
Ignit Bekken.
Voert u tafelresten en keukenresten aan uw hond? U kunt uw stem uitbrengen op het forum
Bronnen:
Tom Lonsdale: WORK WONDERS. 2005. ISBN 0 97957174 0 5
Ian Billinghurst: Give Your Dog a Bone. 1993. ISBN 0 646 16028 1
Mogens Eliasen: Is het OK om tafelresten aan je hond te voeren.
Water in de voeding van de hond
Gemalen vlees en een stuk vlees - wat verteert sneller