Herziening en vernieuwing wet dierenbescherming Suriname
Suriname Times, 4 september 2010
Heeft u een tijdje geleden ook gezien, gehoord en gelezen dat er een commissie aan het werk gaat om de wet op de dierenbescherming te herzien en aan te passen?
Dat is goed nieuws. De wetgeving op het gebied van de dierenbescherming is 100 jaar geleden tot stand gekomen en nooit aangepast. Er zijn weinig mogelijkheden om in te grijpen wanneer dieren in nood verkeren.
Neem bijvoorbeeld mensen die veel van honden houden en twee keer per jaar moeten meemaken, hoe de hond van de buren verkracht wordt door alle buurthonden en een nest op de wereld zet.
Eerst is er niets te zien en horen ze alleen pups huilen. Soms stopt het gehuil na een paar dagen of een week en gebeurt er verder niets meer. Dan heeft de natuur op haar wrede manier een einde gemaakt aan het lijden van de diertjes. Soms komen ze na een paar weken als wandelende skeletjes met hun moeder door de tralies van de poort om op straat te zoeken naar eten.
Voor de buren is het verschrikkelijk om dit twee keer per jaar te moeten meemaken, maar de politie komt niet en de dierenbescherming kan ook niets doen. Ze zijn niet bevoegd om dit dierenleed te verzachten en de eigenaren aan te pakken voor grove verwaarlozing. Met de nieuwe wet kan dat wel.
Uit uw gesprekken, telefoontjes en mails blijkt ook dat er verschil is in de manier waarop u hulp krijgt van de officiële instanties bij problemen met bijvoorbeeld overlast door de honden van de buren. Hopelijk brengt de nieuwe wetgeving brengt ook duidelijkheid op dit gebied.
Mevrouw J bijvoorbeeld woont in een project in Paramaribo en heeft gisteren bezoek gehad van de projectmanager. Buren hebben geklaagd over haar honden. Ze blaffen en of ze daar wat aan kan doen. Dat wil ze wel en ze is er ook mee bezig. Maar waarom hebben die buren geen contact gezocht met haar?
Misschien staan de hokken te dicht bij hun slaapkamer en kan het probleem opgelost worden door de hokken elders op het erf te plaatsen.
Mevrouw Alibahadoer woont in Nieuw Amsterdam en heeft een jaar geleden twee zwerfhonden opgenomen, een teef en een reu. Voor ze het door had, was het teefje gedekt. Er werden 6 pups geboren. Niemand wilde een pup en nu heeft ze 8 honden. Er komen geen nieuwe pups want iedereen zit aan de prikpil.
Ook zij kreeg bezoek van de politie, omdat de buren geklaagd hadden dat de kinderen op straat lastig gevallen werden door haar honden. Haar probleem is, dat ze de honden niet binnen kan houden. Ze stoppen hun snoet in het gaas, maken het gat groter en trekken net zo lang tot ze er door kunnen om te gaan wandelen.
Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, want door het vernietigen van de omheining is het territorium van de honden groter geworden. Bij honden als Rotweilers en andere waakhonden kan dit de oorzaak zijn van fatale gebeurtenissen.
Mevrouw Alibadahoer ziet geen andere oplossing dan haar honden weg te doen. Ze kan haar omheining niet verstevigen en vindt het heel erg dat haar honden anderen tot last zijn. Wilt u een van haar waakse, goed verzorgde honden overnemen?
Aanvullingen 1 november 2010
Alle honden hebben een nieuw tehuis gevonden op de dag waarop dit artikel geplaatst is.
De wet op de dierenbescherming zou al twee keer herzien en gemoderniseerd worden - in 1998-1999 en 2004-2005. Met name de slachtwet, gezien de gruwelijke manier waarop Chinese en Koreaanse hondenslachters aan het werk zijn in suriname.
Het ging allemaal niet door. Want, iedereen die thuis een geit slachtte, zou dan ook moeten voldoen aan de nieuwe slachtwet. Maar geiten worden niet gemarteld voor de slacht.
Ex-minister Santokhi heeft vlak voor zijn aftreden als minister van Justitie en Politie een commissie ingesteld, die de wet op de dierenbescherming moet bestuderen en moet komen met voorstellen tot herzieningen en aanpassingen.
We moeten met zijn allen alert zijn op de voorgestelde herzieningen en wijzigingen van de commissie en de politiek geen kans geven om er weer een rotte vis van te maken.