Allergisch voor granen

Veel allergieŽn bij honden en katten worden veroorzaakt door graanproducten.

De boosdoener is een eiwit, gluten, dat zorgt voor chronische diarree met soms braken.
Wetenschappelijke studies bij apen laten zien dat chronische diarree bij volwassen apen afhankelijk is van de manier waarop ze gevoed werden op zeer jeugdige leeftijd. (1)

Apenkinderen worden meestal zo vroeg mogelijk gespeend. Commercieel samengesteld apenvoer wordt geweekt in melk en aangeboden als de enige voeding.

Soms wordt er een melkproduct gegeven gedurende de eerste twee weken na de geboorte en daarna stapt men over op apenvoer.

Het is allemaal gebalanceerd en het voldoet aan de voedingsbehoefte van apen, maar het blijft een voer op basis van granen. Iets, dat een aap nooit zal eten in zijn natuurlijke leefomgeving.

Wat gebeurt er met apen die op jonge leeftijd gedwongen worden om apenbrokjes te eten?

Apen die op jonge leeftijd gespeend zijn op apenbrokjes hebben veel meer kans op chronische diarree dan apen die bij hun moeder drinken tot ze een maand of vier oud zijn.

Dit komt veel voor in dierentuinen en op andere plaatsen waar apen in gevangenschap gehouden worden. Toch wordt er weinig tot niets veranderd aan de voeding Ė de oplossing van dit probleem.

De meeste pups krijgen een of ander voer op basis van granen, wanneer ze een week of vier oud zijn. Ze eten graansoorten die gluten bevatten op een leeftijd, dat ze nog geen orale tolerantie hebben kunnen ontwikkelen.

Diarree, braken en soms gewichtsverlies zijn veel voorkomende zaken bij pups die op te jonge leeftijd graanproducten te eten krijgen. Deze allergie blijft en kan verergeren tot er overgestapt wordt op glutenvrije voeding.

Wordt het voeren van granen gestopt, dan verdwijnt de allergie. Deze komt ook niet meer terug als het dier maanden later weer eens granen te eten krijgt.

De allergie voor gluten is verdwenen Ė de tolerantie heeft alsnog plaatsgevonden.

Het is daarom heel belangrijk om graanvrije voeding aan jonge pups te voeren. Ze mogen pas granen eten nadat de orale tolerantie opgebouwd is.

1.Elmore, David B., John H. Anderson, David W. Hird, Kathleen D. Sanders, and Nicholas W. Lerche, 1992. Diarrhea rates and risk factors for developing chronic diarrhea in infant and juvenile rhesus monkeys. Laboratory Animal Science 42[4]: 356-359