De eigenschappen van appelazijn
Vaak worden de goede eigenschappen van appelazijn toegeschreven aan de vele voedingstoffen die intact blijven na het fermenteren.
Er wordt beweerd dat er veel mineralen, vitamines (waaronder kalium, kalk en beta-caroteen), complexe koolhydraten en vezels, pectine, aminozuren en enzymen in zitten.
Dit blijkt echter niet uit standaard analyses. Ze laten zien dat er maar heel weinig van deze voedingstoffen aanwezig zijn. Zo zit er bijvoorbeeld 1 milligram kalk in een eetlepel appelzijn – heel wat minder dan de 1000 milligram die een volwassene nodig heeft per dag.
Er wordt beweerd dat de oplosbare vezels in de vorm van pectine een binding aangaan met cholesterol en het uit het lichaam brengen. Er zit echter geen meetbare hoeveelheid pectine in appelazijn.
Misschien zorgen de vitamines voor de wonderen?
Ook niet.
Volgens de USDA zitten er geen meetbare hoeveelheden vitamine A, B6, C, E, thiamine, riboflavine, pantotheenzuur, beta-caroteen of folaat in – en ook geen aminozuren, lycopeen en andere voedingselementen.
Zou het dan alleen goed zijn om glazen schoon te maken en eieren te schilderen?
Nee, er is meer.
Ook al zitten er geen gewaardeerde voedingstoffen in, de goede werking van appelazijn wordt al honderden – misschien zelfs duizenden jaren - ervaren en geobserveerd.
Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat appelazijn een verdund zuur is. Er zit vooral verdund azetaatzuur in, dat zorgt voor de zure smaak en doordringende geur. De veranderingen in de ph waarde kunnen een bijdrage leveren aan al zijn goede werkingen.
Misschien zijn er nog niet ontdekte fytochemicaliën, die ook een steentje bijdragen. Wetenschappers ontdekken er steeds meer in allerlei voedingsmiddelen. Veel fytochemicaliën in groente en fruit behoren tot onze sterkste wapens tegen kanker.
Hoe meer we weten, hoe meer we nog niet weten.
Er zit veel acetaatzuur in appelazijn. Dit vergroot de opname van belangrijke mineralen in het voedsel, net als andere zuren.
Daarom is het mogelijk, dat het lichaam door het drinken van een milde tonic van azijn en water net voor het eten beter in staat is om mineralen op te nemen, die opgesloten zitten in het voedsel. Het kan helpen om meer uit de groene bladgroente te halen!
Hoe helpt appelazijn bij de insulineregulatie
Er is een theorie, dat het veteringsenzymen activeert die betrokken zijn bij de afbraak van koolhydraten in suikers. Hierdoor wordt de opname van suikers in het bloed na het eten gespreid. Het lichaam heeft meer tijd om de suikers uit het bloed te halen en zo wordt voorkomen dat het bloedsuiker omhoog schiet.
Hoe troebeler de azijn, hoe beter.
Bij het kopen van een fles appelazijn moet u op de inhoud letten. U heeft niets aan de heldere, schone azijnsoorten op de rekken van de supermarkt.
U heeft ongefilterde, organische, onbewerkte azijn nodig, die bruin en donker is.
Probeert u om er doorheen te kijken, dan ziet u een ragfijn weefsel in de vloeistof drijven, de "moeder". Dit geeft aan dat het een azijnproduct is van goede kwaliteit.
Azijnproducenten distilleren de azijn om het troebele waas te verwijderen, omdat de meesten van ons het niet willen kopen. Toch is het juist deze substantie, die u nodig heeft.
Hoe meer bewerkingen een voedingsmiddel heeft ondergaan, hoe minder voedzaam het is.
Dit geldt ook voor appelazijn.