Evolutionaire benadering van compleet en gebalanceerd

Bron: Dr. Ian Billinghurst - The Barf Diet

Het is nog niet mogelijk om een definitieve en uitgebreide lijst met voedingstoffen te maken van de dagelijkse voedingsbehoefte van honden en katten.

Toch kan wel wetenschappelijk onderbouwd worden, dat onze huisdieren voorbestemd zijn om een 'Genetisch Optimaal Dieet' te eten.

Voeding, die ontstaan is door de evolutionaire krachten die lange tijd – miljoenen jaren – bezig geweest zijn met de evolutie van onze huisdieren.

Als dit zo is, is een dieet COMPLEET EN GEBALANCEERD (in de biologische betekenis van dit concept), als het een nauwkeurige weergave is van de omvang, de inhoud, de hoeveelheid en de balans van de evolutionaire voeding van het dier waarvoor het samengesteld wordt.

Het is onmogelijk om de evolutionaire voeding van een dier precies na te maken. We kunnen er echter wel dicht bij komen.

Het is mogelijk om een dieet voor onze huisdieren te ontwikkelen met een deugdelijke en adequate voedingswaarde, als we de eetgewoontes van hun wilde collega’s bestuderen.

Dit is het BARF dieet. Het zit veel dichter bij het ideaal van compleet en gebalanceerd dan welk droogvoer dan ook.

Door de verschillende voedingsmiddelen van het evolutionaire dieet te combineren en te verdelen in porties en over een lange periode (bijvoorbeeld 12 maanden) te voeren, komen we bij een dieet met een deugdelijke en adequate voedingswaarde.

Dit is mogelijk zonder enige kennis van de voedingsleer – en zonder analyses. Het evolutionaire dieet kan gegeven worden als een serie maaltijden met in elke maaltijd een of meer bestanddelen van het totale dieet.

Ook is het mogelijk om alle bestanddelen samen te voegen tot een barf maaltijd, zoals in de multimix voor honden en katten.

Ik wil benadrukken dat het bij evolutionaire voeding belangrijk is waar de voedingstoffen vandaan komen. Vers vet bijvoorbeeld is verplicht in het evolutionaire dieet.

Eiwitten en vetten zijn de hoofdbronnen, waar energie uit verkregen wordt. Koolhydraten doen niet mee. Eiwitten en vetten zijn goed voor de gezondheid.

Met koolhydraten als belangrijkste energiebron gaat de gezondheid van onze dieren achteruit en komen diabetes, vetzucht, kanker en andere degeneratieve aandoeningen tevoorschijn.

Het laatste woord over compleet en gebalanceerd

Momenteel is niet bekend wat er op de lijst staat met alle voedingstoffen die onze huisdieren nodig hebben. Er is niets bekend over een gebalanceerde en complete formule.

Compleet en gebalanceerd is een concept dat theoretisch haalbaar is. Het is ook iets waar we naar toe moeten werken, maar om praktische redenen is het niet haalbaar.

Claimt een pet food fabrikant claimt dat zijn producten compleet en gebalanceerd zijn, dan is dat een claim die niet klopt – al is het wettelijk toegestaan om hem te gebruiken.

Bewerkte diervoeders zijn ondeugdelijk en inadequaat wat betreft voedingswaarde.

Dieren die deze producten eten, lopen meer risico om aandoeningen door voedingstekorten te krijgen dan dieren die evolutionaire voeding eten.

Het is onmogelijk om een dieet samen te stellen dat echt compleet en gebalanceerd is.

Daarom GEEN claims, dat het barf dieet of de Multimix maaltijd compleet en gebalanceerd is.

In een multimix zitten alle voedingstoffen die volgens de standaard aanwezig moeten zijn in voeders van de petfood industrie. Daarnaast zitten er ook veel andere voedingstoffen in, die alleen in rauw, onbewerkt voedsel zitten.

Alle voedingstoffen zijn er in hun biologische, beschikbare vorm en ongeveer in hun evolutionaire balans.