Een goed hondenhok in de tropen

Ignit Bekken in Suriname Times, 21 maart 2009

Een vraag over het bouwen van hondenhokken: "Wij hebben 3 honden. Een moeder van 11 jaar en 2 dochters van 8 jaar. Nu hebben zij een huisje van zinkplaten (zijkanten en dak) met een zandbodem. Bij regen komt een deel van de bodem in hun huisje nat te staan. Is een stenen vloer goed en zouden wij daarover zand kunnen plaatsen? Een idee voor het goed afvoeren van water dat van het dak valt?"

Een hondenhok hoort op een plek te staan waar de hond het erf kan overzien en een goed zicht heeft op de poort en het huis.

Heeft u honden om de voorkant te bewaken en honden om de achterkant te bewaken? Dan bouwt u beide hokken of kennels zodanig dat alle honden zicht hebben op het huis en het deel van het erf dat ze bewaken, maar elkaar niet zien.
Misschien kunnen de honden die u nu heeft goed overweg met elkaar, maar u bent in de aap gelogeerd wanneer u over een jaar of vijf nieuwe honden moet aanschaffen en deze elkaar niet kunnen luchten of zien!

Loopt uw hond de hele dag vrij op het erf en moet hij af en toe even afgezonderd worden? Dan is een hok van ongeveer 5 mē, drie meter bij anderhalve meter, prima geschikt.

Zo'n hok is niet geschikt voor langdurig verblijf - zoals bijvoorbeeld een hondenpension. Rondjes draaien is geen bewegen maar stressen!

Blijft uw hond overdag binnen en bewaakt hij savonds het erf? Dan heeft hij meer bewegingsruimte nodig. Met bewegingsruimte wordt bedoeld: ruimte om te rennen, te springen en heen en weer te lopen.

Dan kunt een groter hok bouwen, bijvoorbeeld 10 mē. Of een ruimte vrijmaken voor een kennel van bijvoorbeeld acht meter lang en twee meter breed, die gedeeltelijk overdekt is met een of meerdere hokken in het overdekte gedeelte.

Het beste is om de grond flink op te hogen, een stevige cementlaag te storten en een stenen hok te bouwen met een puntdak. Dan kan de wind er doorheen en blijft het binnen warm wanneer het buiten afkoelt - en koel wanneer het buiten warm wordt.

Afhankelijk van de grootte van de honden betegelt u een halve meter tot anderhalve meter van de muur. Ook de vloer krijgt tegels. Vindt u dit overbodig? Denk maar even aan die ene keer toen Fido zo aan de dunne was...

Water afvoeren van het dak kan via een dakgoot. U moet zelf goed bekijken hoe u het water het beste van het erf kunt lozen.

Bouwt u een kennel? Dan moet er een gootje komen en een septic tank om urine en ontlasting op te vangen.

Gaat u eens bij het asiel kijken hoe de hokken eruit zien. Ze zijn ruim en goed schoon te houden, al ben ik geen voorstander van gaas: een verliefde reu bijt zich daar snel doorheen en een loopse teef ook.

U mag ook komen kijken naar de gebouwen met hokken van Sonja Hondenpension. Deze hokken zijn heel erg ruim en prima geschikt voor honden die bijvoorbeeld overdag vast zitten en snachts het erf bewaken.

Ik zou geen zand op een cementen vloer plaatsen. Honden liggen graag in zand, maar zand op tegels of cement is ook voor een hond irriterend.

Een tijd geleden zag ik een advertentie waarin kleine houten hondenhokjes aangeboden worden. De hokken zijn goed voor Surinaamse honden, kreeg mijn vriendin te horen toen ik haar vroeg om eens te bellen. Daar begrijp ik niets van, want Surinaamse honden hebben net zo veel recht op een goed en deugdelijk hok dan niet-Surinaamse honden.

Een houten hok is helemaal niet geschikt voor honden in de tropen. Er trekken ziektes in zoals parvo en hondenziekte - en ziektebrengende insecten zoals koeparies (teken) kruipen in kieren en gaatjes om hun eitjes los te laten.

Zo'n houten hokje is wel goedkoop, maar doe het liever meteen goed. Zet iets neer voor uw beste kameraad, dat er over vijf jaar ook nog schoon en netjes uitziet en ruikt.


colostrum dieetvoeding