Hoe werken vaccinaties

Ignit Bekken in Suriname Times, 6 februari 2010

Nog steeds lopen honden hondenziekte of canine distemper op. Ze worden ziek, sterven of genezen. U heeft gebeld en gemaild voor informatie over de vaccinatie tegen deze ziekte.

Daarom vandaag een korte uitleg over virussen, hoe het lichaam zich daartegen beschermt en waarom vaccinatie belangrijk is.

Om ziek te worden, moet een ziekte eerst binnendringen in het inwendige van het lichaam.




Elk lichaam heeft twee beschermende buitenlagen waar de eerste afweer plaats vindt:

1. De huid: een dikke laag cellen waar geen ziektekiemen doorheen kunnen dringen.

Soms kunnen ze zich handhaven op de huid zonder schade aan te richten. Ze wachten tot er een beschadiging optreedt, een wondje bijvoorbeeld, en dringen dan via het wondje naar binnen.

2. De slijmvliezen: de beschermende buitenlaag aan de binnenkant van ons lichaam.

De 'huid' van de neus- keel- en mondholte, de luchtpijp en de longen, de maag en darmen, urinewegen en eileiders en de binnenbekleding van de oogbol. Deze beschermende laag is veel dunner dan de huid en een zwakke schakel in de verdediging tegen ziekte.

Een virus bestaat uit een klompje eiwitten met een dna streng en een beschermende buitenlaag. Het komt het lichaam binnen via de slijmvliezen.

Daar wordt de buitenlaag afgebroken en komt het eiwit met de dna streng terecht in een ideale leefomgeving. Het kan zich snel verspreiden en zich razendsnel vermenigvuldigen.

Komt uw hond voor het eerst in aanraking met het hondenziektevirus?

Dan moet het immuun systeem, de weerstand, nog leren wat het is en hoe het bestreden en vernietigd kan worden. Dit duurt een paar weken en dat is meestal te lang.

Het virus vermenigvuldigt zich sneller en heeft minder tijd nodig om het lichaam over te nemen. De meeste honden zijn al gestorven voor ze geleerd hebben om zich te verdedigen.

Is een hond beschermd tegen hondenziekte door vaccinatie?

Ja. Het immuun systeem, de weerstand, heeft door de vaccinatie al kennis gemaakt met een ongevaarlijke vorm van het virus.

Het heeft geleerd hoe het eruit ziet en wat er gedaan moet worden om het te bestrijden en te vernietigen. Het kan snel in actie komen en doet dat ook.

Wordt een hond ziek van hondenziekte, ook al is hij gevaccineerd?

Ja, dat kan. Het heeft te maken met zijn conditie. Krijgt hij gezond, vers eten of junkfood uit een baal? Wordt hij ontwormd als hij wormen heeft of denkt u dat knoflook of groene papaja voldoende is om alle wormen te doden bij een wormbesmetting?

Heeft hij een gelukkig hondenleven en kan hij regelmatig rennen en bewegen of zit hij dag in dag uit aan de ketting? Het zijn allemaal dingen, die mede bepalen hoe gezond uw hond is en hoe snel en efficiënt ziekte afgeweerd wordt.

Is uw hond tiptop gezond met een prima conditie en is hij gevaccineerd?

Ook dan kan hij een beetje ziek worden. Het immuun systeem of de weerstand begint pas met de bestrijding nadat het virus in het lichaam is. Dan is de verdediging snel en efficiënt.

Soms merkt u niet eens dat uw hond het virus opgelopen heeft, soms moet u toch even met hem naar de dierenarts.

Belangrijk is, dat u hem de mogelijkheid heeft gegeven om de ziekte te overleven - zonder hulp of met een beetje hulp van uw dierenarts.


colostrum dieetvoeding


Home

Barf-natuurlijk home


Dagutorie

De Ware Tijd


Links

Contact



colostrum therapie

dieetvoeding


virus vernietigen

De vreetcellen van het immuun systeem eten het virus op