NSH - eenzijdige voeding

Ik heb de vrijheid genomen om uw artikel te herschrijven vanuit mijn visie en standpunt als dierenarts, die beide paradigma’s heeft meegemaakt en nog steeds meemaakt.

Ik werk als dierenarts in een praktijk op het platteland waar ontelbaar veel honden, ook honden van de grote rassen, gevoed worden volgens de BARFmethode.

Deze honden ontwikkelen allemaal een gezond skelet. Af en toe heb ik te maken met NSH, vanwege hetzelfde dat in dit artikel beschreven wordt.

Wat ik probeer te doen door nader in te gaan op een en ander, met respect, is om een educatieve bijdrage te leveren op het gebied van evolutionaire voeding.

Het is een fascinerend gebied met een belofte voor de toekomst wat betreft de gezondheid van ons hondenbestand, maar alleen als de methode op de juiste manier wordt toegepast.

Nutrionele Secondaire Hyperthyroidisme in pups die alleen vlees te eten krijgen of een voeding die hoofdzakelijk uit vlees bestaat.

NSH tengevolge van kalkgebrek bij jonge dieren die alleen vlees te eten krijgen;

Pansteatitis door vitamine E gebrek bij dieren die alleen vis te eten krijgen;

Ankylosing Spondylose van de rugwervels bij katten door te veel vitamine A, het gevolg van jarenlange voeding van alleen lever;

Polio-encephalomalacia door een tekort aan vitamine B1 als door een voeding met te veel rauwe vis; taurine tekort bij katten die commercieel hondenvoer te eten krijgen en

Biotine tekort bij elk dier dat voer krijgt dat hoofdzakelijk bestaat uit rauw eiwit.

Het zijn allemaal zaken uit het verleden. De meeste gezelschapsdieren eten commercieel voer eten dat (deels) ontworpen is om problemen die veroorzaakt worden door te veel of te weinig enkelvoudige voedingstoffen, te verhelpen.

Twee pogingen van mensen om hun huisdieren terug te brengen naar een meer natuurlijke voeding hebben geresulteerd in het ontstaan van een van de aandoeningen die hierboven beschreven zijn: NSH.

Dit onderstreept de noodzaak om een correcte balans aan te houden bij het samenstellen van de maaltijden - of het nu gaat om rauw, gekookt of wat dan ook.

Als men er niet in slaagt om een voedingsmethode te begrijpen en op de juiste manier toe te passen, loopt men gevaar dat er problemen ontstaan die uiteindelijk fataal worden.

Vooral bij opgroeiende pups van de grotere rassen die een explosieve groei doormaken en kritieke voedingsbehoeftes hebben.