Is bloed goed voor honden of moet het gekookt worden?

Vraag.Gisteren heeft mijn 3 jr oude Oudduitse Herder wat ossenbloed gegeten (of moet ik zeggen gedronken). Het was maar een klein beetje, ongeveer 50-100 ml.

De os was de dag ervoor geslacht en het bloed kwam samen met stukjes vlees en botten die ik besteld had. Het was koel opgeslagen, ongeveer 2-3 graden Celsius.

De os was een 3 jaar oude Galloway stier die zijn hele leven lang geleefd heeft in zijn natuurlijke omgeving, zonder menselijke interventie (behalve gezondheidsonderzoeken). Een wild dier dus.

Vanmorgen lag mijn woonkamer vol met poep… jakkes. Ze had diarree.

De kleur van de ontlasting was veel donkerder en bruiner dan ik gewend ben sinds ze barft.

Een paar uur later gaf ze over, alleen maar geel spul dat honden braken op een lege maag.



Antwoord. Uw ervaring met uw "bloed hond" is niet echt ongewoon. Alle honden reageren op een nieuw voedingsmiddel waar het spijsverteringssysteem niet aan gewend is.

De darmen worden te veel gestimuleerd, en omdat de verwerking in een hoger tempo gebeurt, krijgt de dikke darm te weinig tijd om het vocht uit de voedselmassa te halen - vandaar de diarree.

De donkere kleur is normaal voor bloed. De ontlasting kleurt ook dnker, bij veel lever of een maaltijd die voornamelijk uit vlees bestaat.

Het braken is waarschijnlijk een gevolg van een systeem dat nog steeds op alarm staat.

De maag heeft nog geen kans gezien om zich te ontdoen van alle overvloedige (zeer agressieve en bijtende, invretende!) chemische sappen die er geproduceerd zijn.

Het kan ook geobserveerd worden bij honden die gewend zijn om op een vaste tijd gevoerd te worden - en dan ineens niet gevoed worden op dat tijdstip.

Bloed is een vloeistof, die snel uit de maag naar de darmen sijpelt. In vergelijking met een normale vertering is de maag "voortijdig" geledigd. Er worden nog steeds enzymen geproduceerd, terwijl het voedsel al doorgeschoven is naar de darmen.

Het komt allemaal omdat de hond geconditioneerd is op ander voedsel – ik denk niet dat het iets te maken heeft met het bloed zelf.

Bloed is een fantastisch voedingsmiddel en ik zou het weer gebruiken als ik u was - maar dan kleine beetjes samen met ander voedsel, om de hond er aan te laten wennen.

Ik ken veel honden die regelmatig best wel veel bloed krijgen. Het geeft geen problemen als ze er aan gewend zijn.

Vroeger produceerde ik versvlees. Ik kreeg bloed van de slachthuizen in de omgeving.

Het werd verpakt in kleine verpakkingen en verkocht. Zowel de mensen als hun honden waren er blij mee - de voedingswaarde is prima!

Ik zou het absoluut NIET koken. in bevroren vorm zijn het prima ijslollies voor honden in de zomer!

Met dank aan Mogens Eliasen

lijn

Overzicht vragen