Rauwe voeding en ontwormen
Vraag. Moet ik mijn hond die rauwe voeding krijgt, ontwormen? Ik heb op internet gelezen dat ze geen wormen krijgen, omdat de eitjes vernietigd worden door het maagzuur.
Antwoord. Wormeitjes worden niet vernietigd door het maagzuur. Ze gaan door naar de darmen. Het klimaat in de darmen van een hond die rauwe voeding krijgt, is niet uitnodigend voor eitjes om zich te ontwikkelen tot parasieten.
Tenzij de weerstand om een of andere reden vermindert of er een grote aanvoer is - dan kunnen ze zich wel ontwikkelen.
We hebben in Suriname bijvoorbeeld erg veel last van mijnwormen, echinococcus granulosis. Ze zijn er – overal.
Jonge en volwassen honden hoef ik niet te ontwormen met chemische middelen - een paar keer per jaar een kruidenkuur waarbij ook de darmen gereinigd worden, is voldoende.
Als de honden oud worden, is het niet meer genoeg. Dan moeten ze wel degelijk om de zoveel tijd een chemische wormkuur hebben.
Toen ik nog brokken voerde of zelf eten kookte, moest ik bijna ELKE MAAND ontwormen. Dit is normaal in de tropen voor honden, die brokken eten – mensen moeten zich ook regelmatig ontwormen, trouwens.
De afgelopen jaren zijn bijna al mijn honden oud geworden – en ik zorg dat ik voldoende ontwormingsmiddelen in huis heb om toe te dienen, indien nodig.
De periodes waarin de honden last kunnen hebben van wormen, is tijdens de klimaatswisselingen.
In de maanden augustus, december en april ben ik extra alert op verschijnselen, die kunnen wijzen op een wormbesmetting – vooral bij logeerhonden, omdat ik niet weet of ze altijd goed ontwormd zijn en of hun weerstand optimaal werkt.
Als u in de tropen woont, is het is beter om regelmatig te ontwormen – of regelmatig te laten controleren op larven en eitjes in de ontlasting. Dit doet u bij uw dierenarts.
Als u de ontlasting goed aanlevert, kan er snel onderzocht worden of uw hond besmet is of niet. Hiervoor neemt u het laatste puntje van de ontlasting.
Dit doet u in een plastic zakje. Dit zakje met inhoud plaatst u in een ander plastic zakje met ijsblokjes. Hierdoor blijft het monster koud – en kunnen de eitjes en larven die er in zitten, zich niet verder ontwikkelen.
Schone darmen zijn de eerste stap op weg naar een goede gezondheid en een goede weerstand. Vooral nu Hondenziekte zijn kop opgestoken heeft.