Het dumpen van pups en kittens - Sterilisatie
Ignit Bekken in Suriname Times, 3 okotober 2009
Met dank aan en naar een idee van Dr. Bansse-Issa
Er zijn mensen die een doos met pups of kittens dumpen – op plaatsen waar overdag veel mensen komen. Ze doen het in de avonduren.
Als een dief in de nacht sluipen ze naar een donkere hoek met de doos onder de arm. Ze komen weer tevoorschijn met lege handen.
Waarom doen ze dat? Hopen ze, dat de inhoud gevonden wordt door iemand die de jonge diertjes opkweekt en een nieuw tehuis voor ze zoekt?
Denken deze mensen wel eens na over de verantwoordelijkheden van een hondenbezitter?
Meestal gaan deze pups en kittens dood – op een nare en akelige manier. Soms worden ze meegenomen door iemand die van dieren houdt.
Er zijn mensen die zich het lot van deze diertjes aantrekken en ze meenemen.
Ze draaien op voor de kosten van een ander. Van iemand, die zich op een lafhartige manier ontdaan heeft van de verantwoordelijkheid van een hondenbezitter.
Wie geen pups wil, moet zorgen dat er geen pups komen. De eigenaar moet zorgen dat de moederhond onvruchtbaar wordt. En nee, dat lukt niet met drie aspirientjes per dag door het eten tijdens de loopsheid. Dit is een fabel, die de ronde doet in de omgeving van Domburg.
Wat kunt u doen om te zorgen dat er geen pups komen?
Dr. Bansse-Issa vertelt:
"Als u een teefje ( vrouwtjeshond ) neemt als pup, leg dan naast de voeding elke maand SRD 40 opzij om haar te laten steriliseren als ze zes maanden oud is.
U kunt elke vijf maanden met haar naar de dierenarts voor een antiloopsinjectie. Naast het vervoer van de hond zijn de kosten SRD 45 - elke vijf 5 maanden - de rest van haar leven.
U kunt haar opsluiten tijdens haar loopsheid. Deze duurt drie weken, maar het is niet gemakkelijk. De reu en de teef willen bij elkaar zijn en gaan gezamelijk aan het werk om alle obstakels uit de weg te ruimen.
En wist u dat de teef op het einde van de loopsheid extra vruchtbaar is?"
Aspecten | Antiloops injectie | Sterilisatie |
Kosten | Voordeel Goedkoper per keer |
Voordelen Goedkoper op de lange termijn. Voorkomt zwangerschap. Geen problemen met opsluiten tijdens zwangerschap. Geen bloedspetters tijdens loopsheid. Geen reuen voor de poort. Geen schijnzwangerschap. Geen problemen met de baarmoeder op oudere leeftijd. |
Gemak |
Nadeel Moet elke 5-6 maanden herhaald worden. Voordeel Eenvoudige, onderhuidse injectie |
Nadeel Een week iets meer werk aan verzorging na de operatie. Voordeel Daarna nooit meer. |
Gezondheid |
Nadelen Meer kans op borstkanker op oudere leeftijd. Meer kans op baarmoederontsteking. Bij baarmoederontsteking is meestal operatief ingrijpen nodig. Daardoor alsnog pijn, nazorg en kosten. Af en toe toch loops - daarom nog steeds kleine kans op pups. |
Nadelen Bij elke operatie, ook bij sterilisatie, is er een klein risico wat betreft verdovingsmiddel en infecties. Kans op meer honger, meer eten en te dik worden. Honden van bepaalde, grote rassen kunnen incontinent worden. De vacht kan veranderen. Sommige teven moeten vaker plassen na de operatie. Dominante agrtessie tegen gezinsleden kan verergeren bij teven, die daar voorheen ook al last van hadden. |
Te veel fluor in Amerikaanse hondenbrokken