Hot spot
Ignit Bekken in Times of Suriname, 3 april 2010
Een hot spot is een vurige, vochtige plek op het lichaam van een hond of kat. De huid jeukt, irriteert en doet pijn.
Het dier blijft likken, krabben en bijten om er van af te komen, maar het helpt niet. Jeuk en pijn worden erger en de plek wordt groter – en daarmee de kans op een bacteriële infectie.
Heeft uw hond een hot spot? Dan kunt u hem verlichting geven door het haar rondom de plek weg te knippen en de vurige huid voorzichtig met verdunde betadine of biotex te deppen. Beide hebben een desinfecterende, drogende werking.
U herhaalt het tot de plek begint te drogen. Soms is dit voldoende.
Blijft uw hond krabben en bijten, dan is het zaak om snel naar de dierenarts te gaan. Een klein plekje kan binnen een paar uur veranderen in een grote, open wond.
We zitten in een warme en vochtige periode van het jaar in suriname – ideaal leefklimaat voor schimmels, bacteriën en insecten.
Honden met een dikke vacht hebben een trimbeurt nodig en moeten vaker geborsteld worden om de huid luchtig en schoon te houden.
Honden die allergisch zijn voor vlooien- en tekenbeten, kunnen hot spots ontwikkelen.
De huid en vacht van oudere honden en honden met een verminderde weerstand kan plakkerig en hard aanvoelen.
Bij de trimsalon van Luc-Fanna Pethouse aan de Saturnusstraat 25 wordt Dermed Shampoo verkocht voor witte en lichtgekleurde honden - met mint en komkommer er in. Goed inmasseren en vijf minuten laten zitten.
De shampo reinigt, verzacht en brengt verlichting. Regelmatige gebruik kalmeert een gevoelige huid. Tussendoor kunt u huismiddeltjes gebruiken om de huid droog en zacht te houden. Hier volgen er een paar.
(Appel)azijn
Een oplossing van half azijn of appelazijn en lauwwarm water. U masseert het voorzichtig in de vacht en laat het zelf drogen. Het is een natuurlijk desinfecteringsmiddel, dat ook nare geurtjes wegneemt. Eventueel kunt u een paar druppels teat tree olie toevoegen.
Citroen
U snijdt een citroen in dunne plakjes en kookt de partjes ongeveer 10 minuten in een halve liter water. U laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur, giet het voorzichtig over de vacht, masseert het er in – en laat het zelf drogen.
Goed opletten dat het niet in de ogen komt.
Heeft uw hond een donkere vacht, dan kan deze wat lichter worden. Heeft uw hond al vaker hot spots gehad, dan kunt u betadine door het citroensap mengen als extra desinfectant – of vijf druppels tea tree olie. Katten mogen niet behandeld worden met tea tree.
Gebruikt u betadine op een hond met een witte vacht, dan kan deze donkerder verkleuren.
Heeft uw hond opengekrabde plekken aan en rond de oren? Dan kunnen er oormijten zijn en is het zaak om de oren na te laten kijken door de dierenarts.
Heeft uw hond zijn hele leven al last van hot spots en huidirritaties en heeft hij regelmatig een kuur nodig van de dierenarts? Dan is bovenstaande geen alternatief voor deze behandeling. Wel kan het een aangename ondersteuning zijn voor uw hond.
Verwante onderwerpen: appelazijn en jeuk.