Botten om te knagen - gebitsreiniging

Hoe komt het dat mensen de tanden van hun honden en katten vaker dan ooit moeten laten schoonmaken onder complete verdoving?

Een dierenarts is regelmatig bezig met gebitsreiniging. Er zijn zelfs gespecialiseerde dierentandartsen die wortelkanaalbehandelingen doen en nieuwe kronen plaatsen!
De grootste oorzaak van deze problemen is periodontitis. Soms is dit het enige wat gedaan kan worden om niet onderuit te gaan van de lucht, als de honden in ons gezicht ademen.

Het antwoord is te vinden in de voeding. Huisdieren die regelmatig knagen aan een rauw bot met vlees, hebben geen gebitsgehandelingen nodig. Wilde dieren in de dierentuin ook niet.

Volgens Dr. Lonsdale, student aan het Royal Veterinary College at the University of London en schrijver van Raw Meaty Bones, is huisdiervoeding op basis van gekookt vlees en granen de oorzaak van gebitsaandoeningen.

Deze voeding leidt tot verzwakkende en vaak fatale aandoeningen, zoals nierfalen, kanker en een immuun systeem dat het laat afweten.

"Het is bekend dat de moderne huisdiervoeding verantwoordelijk is voor de periodontale aandoeningen van het tandvlees, iets waar meer dan 85 porcent van de gedomesticeerde honden en katten mee te maken krijgen wanneer ze ouder zijn dan drie jaar," zegt hij.

Blikvoer en brokken helpen niet bij het schoonhouden van de tanden. Het tandvlees wordt niet gemasseerd, omdat er niets langs de tanden wrijft. Er wordt tandplak opgebouwd.

Een andere oorzaak van de opbouw van tandplak is het hoge koolhydratengehalte van het meeste droogvoer. Daar voeden de meeste bacteriŽn die actief zijn bij de vorming van tandplak, zich mee.

Dieren die aan botten kunnen knagen en voeding eten met weinig tot geen koolhydraten, hebben zelden tot nooit een tandarts nodig.

Ook de petfood industrie kent het effect van rauwe botten. Ze produceert speciale brokjes en attirbuten om te fungeren als tanden poetsers.

Soms zorgt het knagen aan botten voor een gebroken tand. Dit risico valt weg tegen het feit dat tanden, tandvlees en de kaakbotten gezond blijven.

Natuurlijk moeten alle botten RAUW gevoerd worden en niet gekookt, want daar worden ze zacht van en ze splinteren veel sneller.

Katten willen niet altijd knagen aan botten. U kunt beginnen met een stuk vleugel of een stukje van een kippennek. Katten eten alles van een muis of vogel die ze vangen.

Laat het gebit nakijken voor u begint om botten te voeren. Het is beter om periodontitis, ontstoken tandvlees of loszittende tanden te behandelen voor u begint met botten voeren.

Een hond of kat met tandpijn zal trouwens ook niet willen knagen aan een bot. Als er alleen wat tandplak is, begin dan zo snel mogelijk!

De meeste mensen merken de voordelen van het knagen aan botten al na een paar weken. Het geeft mij altijd veel voldoening als ik zie hoe de tanden van een huisdier die vol plak en steen zitten, langzaam stralend wit worden en ik een gelukkige bezitter zie, die alleen maar wat geld hoeft uit te geven aan het kopen van botten.

Daarbij komt nog dat het welzijn van uw huisdier met sprongen vooruit gaat - door het knagen, maar ook omdat zijn gebit gezond is.

Bron: Moira Drosdocech, DVM

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


dieetvoeding