Het ei als kalkbron in de voeding van de hond

De Ware Tijd, 28 februari 2001

In Nederland worden alle producten waar beendermeel in verwerkt is, terug genomen uit de winkels. Ze mogen niet langer verkocht worden.

De producten worden teruggenomen omdat het mogelijk is om besmet te raken met de menselijke variant van de gekke koeieziekte bij de inname van een kalksupplementen, waar beendermeel van runderen in verwerkt is.

Ook de kalksupplementen voor dieren worden van de winkelrekken gehaald. Onze overheid heeft tot nu toe geen stappen ondernomen om ons te beschermen door de import van mogelijk besmette goederen te verbieden.




Zijn wij voor onze huisdieren afhankelijk van buitenlands beendermeel? Denk eens aan het ei als kalkbron.

Het antwoord is NEEN. Zolang er kippen zijn die eieren leggen hoeven wij geen gebruik te maken van geïmporteerd beendermeel. We hebben zelf een goede kalkbron.

Eieren worden gelegd voor de voortplanting van de kip. Alle bouwstoffen voor het kuiken zijn aanwezig in het ei. Ze bevinden zich zowel in de dooier als in de schaal er omheen.

Een eierschaal bestaat voor het grootste deel uit calcium carbonaat. Daarnaast bevat het stoffen als koper, zink en mangaan, lithium, vanadium, chroom, strontium, diverse aminozuren en eiwitten.

Het gewicht van een schaal bedraagt ongeveer 5 gram en 1,8 tot 2 gram hiervan is calcium. Dit is voldoende om de verhouding tussen kalk en fosfor van 450 gram vlees in balans te brengen.

Het is niet moeilijk om van een eierschaal een hoogwaardig voedingssupplement voor Uw hond te maken. U spoelt de schaal goed af onder de kraan en laat hem drogen.

Daarna verpoedert u de schaal met de stamper of de koffiemolen tot een fijn poeder. Er mogen geen scherpe, kleine stukjes in zitten. Deze kunnen niet opgenomen worden en verlaten het lichaam zoals ze er in gegaan zijn.

5 gram verpoederde eierschaal = 1 afgestreken theelepel per 450 gram vlees = circa 1800 milligram calcium.

Als U bang bent om besmet te raken met salmonella wanneer U met een rauwe eierschaal aan het werk gaat (gezonde honden zijn niet gevoelig voor deze bacterie), kunt U eierschalen sparen totdat U een bakblik vol heeft, en deze een minuut of 10 in een hete oven zetten.

Het poeder van deze gebakken eierschalen kunt U luchtdicht verpakt bewaren in de koelkast.

Bronnen

Richard H. Pitcairn, DVM, PhD: Natural health for dogs and cats

Donald R. Strombeck, DVM, PhD: Dog and Cat diets, the healthful alternative

Prof. Em. Dr. Dr. H.c. Helmut Meyer: Ernaehrung des Hundes

Prof. Dr. W.F. Donath: Wat moet mijn hond eten?


colostrum dieetvoeding